Nyhedsbrev 58

Det er en samlet indsats fra netstedets redaktion der i dag resulterer i oplægningen af Dines Pontoppidans skildring fra året 1840-41 af hans Reise til Sydamerica som skibspræst med "Bellona". Fregatten er ellers i dag bedst kendt fra Bournonvilles ballet Fjernt fra Danmark fra 1860 med musik af H.C. Lumbye til en indianerdans der foregår på dækket af fregatten, opankret "ud for Sydamerikas kyst". Vi fejrer oplægning med et foredrag af Pontoppidans biograf, Flemming Behrendt, i Pontoppidan Selskabets regi.

Tirsdag 13. december kl. 19.30


Børge Pontoppidan


Dines Pontoppidan

Flemming Behrendt:

Fædrenes sønner. Kapitler af en biografi

I anledning af "genoptrykket" 1. december her på netstedet af Dines Pontoppidans bog fra 1841, Reise til Sydamerica, fortælles om Henrik Pontoppidans nærmeste forfædre og forfatterskabets forhold til dem. Er f.eks. Dines Pontoppidan virkelig model for Lykke-Pers far?

Mødet foregår i Møstings Hus, Andebakkestien 5, Frederiksberg (bag rådhuset). Entré for ikke-medlemmer: 50 kr.

2017 PROGRAM

Tirsdag 31. januar kl. 19.30

Vildt vignetudgave
Vignetudgave 1899

Jeppe Brixvold:

Om Pontoppidans Vildt

Forfatter og rektor for Forfatterskolen Jeppe Brixvold taler om Henrik Pontoppidans lille roman Vildt, som udkom i første omgang i ni afsnit i efteråret 1889. Avisudgaven koncentrerer sig om krybskyttehistorien og klapjagten på den undvegne forbryder. Senere føjede Pontoppidan en erotisk underhandling til denne historie, hvorved romanen Vildt kommer til at fremstå som en bog, der anvender emnet jagt som en vej til en nærmere undersøgelse af utilladelige menneskelige lidenskaber.

Mandag 20. Februar kl. 19.30

Ung Elskov omslag

Chr. de Thurah:

Natursynet i Pontoppidans forfatterskab

Hvor stod han egentlig selv, ham Pontoppidan? Hvad var hans personlige forhold til litteratur, politik, religion osv.? Kan han overhovedet sættes i bås? Det er spørgsmål, der har været stillet, næsten lige siden Pontoppidan debuterede. I aftenens oplæg vil Christian de Thurah forsøge at komme svarene en lille smule nærmere gennem en analyse af Pontoppidans syn på naturen og dens forhold til kulturen. Tesen er, at der er et meget konsistent natursyn i forfatterskabet, der for alvor kommer til syne i Ung Elskov (1885) og kan findes i hele det efterfølgende forfatterskab, og at dette natursyn også siger meget om Pontoppidans syn på en række andre livsforhold. Ud over at ridse Pontoppidans natursyn op vil aftenens oplæg prøve at bestemme, hvor inspirationen til det kom fra, og hvordan det passede ind i samtiden. — Chr. de Thurah skrev i 1977 et universitetsspeciale med titlen: Den civiliserede rejsendes møde med naturen.

Torsdag 30. Marts kl. 19.30

Mimoser 1979

forfatter Niels Lyngsø:

Nærlæsning af Mimoser

Torsdag 27. april

Aksel Haaning:

Nøglen til Pontoppidans natursyn