Nyhedsbrev 43

Mødeprogram

Torsdag 25. april kl. 19.30:

Psykologisk litteraturanalyse og kritisk humaniora

Professor Hans Hertel om forholdet mand/kvinde hos Pontoppidan (især Lykke-Per og Mimoser og "En Kærlighedshistorie"), Karen Blixen og Poul Henningsen hvis biografi Hertel nyligt har udgivet.

Mødet finder sted i Møstings Hus, Andebakkesti 5, 2000 Frederiksberg. Entré for ikke-medlemmer: 45 kr.

Pontoppidan Selskabets årsmøde:
Mandag 13. maj kl. 17.00

Hvor Lykke-Per møder Kierkegaard, Nietzsche og den rigtige Superman

Paul Larkin er den irske oversætter af Lykke-Per.

Samme dag og sted kl. ca. 18.30 afholdes

Generalforsamling i Pontoppidan Selskabet

med følgende dagsorden:

1. Valg af dirigent og godkendelse af dagsorden.
2. Aflæggelse af beretning ved formanden, Johan Rosdahl.
3. Forelæggelse af regnskab ved kasserer Kristian Nellemann.
4. Valg af bestyrelse og revisor. Med undtagelse af Christine Boas-Dabelsteen er de siddende medlemmer villige til genvalg.
5. Fastsættelse af kontingent. Bestyrelsen foreslår en bevarelse af det nuværende på 200 kr.
6. Eventuelt.

Selskabets vedtægter kan ses her på netstedet. Kun medlemmer af selskabet (der har betalt kontingent) kan deltage i selve årsmødet.

Mødet finder sted hos Gyldendal i København, indgang Pilestræde 51, Opgang B, 3. sal (porten er åben til 17.45). Entré for gæster til foredraget: 50 kroner.

Fredag 9.-søndag 11. august
Pontoppidan Selskabets sommermøde

At skabe karakterer

Om dannelsen af litterære karakterer hos Pontoppidan, Hamsun og Strindberg. Pontoppidan Selskabets sommermøde byder i år på tætte, perspektivrige læsninger hos de tre nordiske mestre. Lykke-Per, Sult og Frøken Julie vil være på programmet, men også mindre kendte tekster vil blive behandlet. Alt sammen med særligt henblik på hvordan en forfatter skaber litterære karakterer der både skal ligne virkeligheden og samtidig opfylde en funktion inden for teksten. Vi udvider feltet og har fået Vinca Wiedemann til at fortælle om skabelsen af karakterer i vor tids fortælling – filmen.

Traditionen tro har vi også en aktuel forfatter til at belyse temaet ud fra sine egne erfaringer. Det er Naja Maria Aidt, som vil tage afsæt i sin seneste roman: Sten, Saks, Papir.

De medvirkende er Lilian Munk Rösing, Nils Gunder Hansen, Peer E. Sørensen, Per Stounbjerg, Søren Schou og Vinca Wiedemann.

Mødet er tilrettelagt af Gita Pasternak, Johan Damsgaard og Johan Rosdahl.

Se det fulde program.


Hvad siger han?

Selskabet har af de indsamlede støttemidler fra medlemmerne bekostet en udtrækning hos Det Danske Filminstitut af Pontoppidan-afsnittet fra Forfatterfilmen fra 1922. Den er lagt op på Youtube: Efter en spadseretur langs Alssund1 sætter Pontoppidan sig på stenbænken ved Dybbøl Banke (i et glimt ser man møllen ud til højre i billedet) og snakker – i en stumfilm. Filmens øvrige afsnit var med Georg Brandes, Vilh. Andersen, Sophus Michaëlis og Johs. V. Jensen. Netstedets redaktion efterlyser en mundaflæsning af Pontoppidans ord i filmen. Henvendelse til Flemming Behrendt.

Portrætter

Selskabet har til netstedet og Flemming Behrendts kommende Pontoppidan-biografi bevilget professionel fotografering af disse tre malerier:

Børge Pontoppidan Marie Pontoppidan den ældre Cathrine Wegman

Børge Pontoppidan, farfaderen.
37,5x29 cm. Af ukendt maler.
I privateje.

Marie Pontoppidan d. ældre,
farmoderen. Malet af Carl Fiebig.
I privateje.

Cathrine Wegmann, ungdoms-
veninde. Malet af søsteren
Bertha. I privateje.

 
[1] Alssund: ikke som oplyst af Hans Hertel i kronik i Politiken 21.12.1989 "ved Øresund". tilbage