Nyhedsbrev 42

Kære medlem.

Vi er stolte af at www.henrikpontoppidan.dk er et af de hyppigst besøgte litterære steder på nettet. Og vi kunne jo godt tænke os at nogle af de mange gæster også blev medlemmer af selskabet! Mens vi venter på at det sker, holder vi fast i jer trofaste Pontoppidanlæsere der allerede er medlemmer. Jeg vil derfor minde om at det nu er tid til at forny medlemsskabet, og det sker mest enkelt ved at indbetale kontingentet på 200 kr. via netbank, så sparer I os for at skulle sende jer en opkrævning. – Som altid modtager vi støttekontingent ud over de 200 kr. med største taknemmelighed. Støtten går bl.a. til forbedring af netstedet. Og vi håber at endnu flere ad den vej får øje på selskabet! – Og så indkaldes der til selskabets årsmøde med generalforsamling d. 13. maj 2013 kl. 17. Årets taler er den irske oversætter af Lykke-Per Paul Larkin, og det foregår hos Gyldendal, Klareboderne, København.

Kom og vær med!

Bedste hilsner
Johan Rosdahl
Formand

Mødeprogram

Torsdag 14. marts kl. 19.30:

"Denne kinesiske Anstalt"

Hvem skaffede Pontoppidan Nobelprisen, og hvorfor kunne den umuligt blive mere end halv? – Flemming Behrendt fortæller kapitlet herom fra sin kommende Pontoppidan-biografi.

Medbring gerne tablet.

Torsdag 25. april kl. 19.30:

Psykologisk litteraturanalyse og kritisk humaniora

Professor Hans Hertel om forholdet mand/kvinde hos Pontoppidan (især Lykke-Per og Mimoser og "En Kærlighedshistorie"), Karen Blixen og Poul Henningsen hvis biografi Hertel nyligt har udgivet.

Begge møder finder sted i Møstings Hus, Andebakkesti 5, 2000 Frederiksberg. Entré for ikke-medlemmer: 45 kr.

Pontoppidan Selskabets årsmøde:
Mandag 13. maj kl. 17.00

Hvor Lykke-Per møder Kierkegaard, Nietzsche og den rigtige Superman

Paul Larkin er den irske oversætter af Lykke-Per.

Samme dag og sted kl. ca. 18.30 afholdes

Generalforsamling i Pontoppidan Selskabet

med følgende dagsorden:

1. Valg af dirigent og godkendelse af dagsorden.
2. Aflæggelse af beretning ved formanden, Johan Rosdahl.
3. Forelæggelse af regnskab ved kasserer Kristian Nellemann.
4. Valg af bestyrelse og revisor. De siddende medlemmer er villige til genvalg.
5. Fastsættelse af kontingent. Bestyrelsen foreslår en bevarelse af det nuværende på 200 kr.
6. Eventuelt.

Selskabets vedtægter kan ses her på netstedet. Kun medlemmer af selskabet (der har betalt kontingent) kan deltage i selve årsmødet. Efter dagsordenens behandling er Gyldendals Forlag vært for en lettere servering.

Mødet finder sted hos Gyldendal i København, indgang Pilestræde 51, Opgang B, 3. sal (porten er åben til 17.45). Entré for gæster til foredraget: 50 kroner.

Fredag 9.-søndag 11. august
Pontoppidan Selskabets sommermøde

Fra idé til person

Om dannelsen af litterære karakterer hos Pontoppidan, Hamsun og Strindberg. Pontoppidan Selskabts sommermøde byder i år på tætte, perspektivrige læsninger hos de tre nordiske mestre. Lykke-Per, Sult og Frøken Julie vil være på programmet, men også mindre kendte tekster vil blive behandlet. Alt sammen med særligt henblik på hvordan en forfatter skaber litterære karakterer der både skal ligne virkeligheden og samtidig opfylde en funktion inden for teksten. Vi udvider feltet og har fået Vinca Wiedemann til at fortælle om skabelsen af karakterer i vor tids fortælling – filmen.

Traditionen tro har vi også en aktuel forfatter til at belyse temaet ud fra sine egne erfaringer. Det er Naja Maria Aidt, som vil tage afsæt i sin seneste roman: Sten, Saks, Papir.

De medvirkende er Lilian Munk Rösing, Nils Gunder Hansen, Peer E. Sørensen, Per Stounbjerg, Søren Schou og Vinca Wiedemann.

Mødet er tilrettelagt af Gita Pasternak, Johan Damsgaard og Johan Rosdahl.

Fuldstændigt program følger.


Lykke-Per skal filmatiseres

Bille August har skrevet kontrakt med Henrik Pontoppidans arvinger om retten til at filmatisere Lykke-Per.

Der findes visse historier, visse forfatteres værker, som i deres dramatiske form altid har fungeret som en slags bibel for mig, hvor jeg har kunnet læse og slå op for at lære og forstå noget om mennesket, noget om moral og etik. Sådan har jeg haft det med Lagerlöf, med Victor Hugo, med Tolstoj og med vores egen Pontoppidan,

siger den 64-årige Bille August i en pressemeddelelse fra forlaget Gyldendal der bestyrer forfatterskabets rettigheder indtil de udløber med udgangen af 2013, 70 året for forfatterens død. Bille August arbejder nu på manuskriptet og er gået i kompagniskab med Nordisk Films producere Thomas Heinesen og Karin Trolle. Optagelserne skal begynde i 2014.

Lykke-Per er som skabt til film. Den fortjener det store publikum. Sådan er det. Jeg har da også længe sværmet om den, men uden egentlig rigtigt at turde. Men nu har jeg endelig modet og overskuddet.

Bille August ser romanen "dels som udviklingshistorie, men også som en fortælling om kærlighedens inderste væsen".

I sin mangfoldighed personificerer den kompleksiteten og modsætningerne i den danske sjæl: det udadvendte mod det lukkede, overmod mod forsagelse, storhed mod smålighed, det nye mod det gamle, lyset mod mørket.

Lykke-Per blev første gang bragt på levende billeder da Thomas Grim i 1988 tv-filmatiserede Århus Teaters toaftners forestilling over Jørgen Ljungdalhs manuskript.