Bestyrelsesmøde 11. september 2002

Til stede: Chresten Reves (CR), Birgitte Hesselaa, Niels Jørgen Cappelørn (NJC), Johannes Riis (JRi), Flemming Behrendt (FB), Birgitte Nyborg og Johan Rosdahl (JRo). Fraværende med afbud: Jon Haarder. Fraværende uden afbud: Mogens Pontoppidan Thomsen (var strandet i Norge).

Dagsorden

1. Godkendelse af referat fra forrige bestyrelsesmøde.

Referatet godkendt uden bemærkninger.

2. Konstituering af bestyrelsen efter årsmødet – jf. forretningsorden for bestyrelsen §1.

CR bad af helbredsmæssige grunde om at måtte træde tilbage som formand. Foreningen har nu så mange aktiviteter at der er behov for en arbejdende bestyrelsesformand. I hans sted valgtes Birgitte Hesselaa. CR valgtes som ny næstformand.

3. Valg af ny kasserer efter Gudmand-Høyers død.

Som ny kasserer valgtes efter sekretærens forslag Lise Weile. JRo bemærkede at kassereren ikke er medlem af bestyrelsen og således heller ikke ”folkevalgt”. FB svarede at dels havde det ikke på noget tidspunkt været muligt at finde en kasserer blandt bestyrelsens medlemmer, dels var vedtægterne med hensigt formuleret således at det er bestyrelsen (hvis flertal ikke er valgt af årsmødet) der har det økonomiske ansvar. Da selskabet hovedsageligt skulle administrere bevillinger udefra, anså man det for mere betryggende for bevillingsgivere at et årsmøde ikke kunne ”tage magten” over bevilgede midler. Årsmødet skal således efter vedtægterne alene have forelagt regnskabet, ikke godkende det. ”Det ville give problemer i andre foreninger,” mente JRo.

Som hjælp ved overgangen har den regnskabskyndige cand.theol. Kristian Gylling tilsagt sin assistance. På grund af overgangen har det ikke været muligt at fremstille en halvårsbalance. Men med nu 107 medlemmer af selskabet og et pænt overskud fra sommermødet har selskabet som sådan ingen økonomiske problemer.

4. Orientering om sommermødets forløb og de erfaringer der kan drages.

Under sommermødet på Skærum Mølle var der hele tiden mellem 40 og 50, dels 30 fuldtidsdeltagere, fem foredragsholdere der blev under hele mødet og forskellige hel- eller halvdagsbesøgende. Der var hos de indbyrdes meget forskellige deltagere stor tilfredshed med mødet, og under en afsluttende evaluering var der udelt enighed om at arrangere et lignende møde i 2003 med De Dødes Rige som hovedtema. Et ønske om at holde mødet et andet sted i landet søges opfyldt, men vi er opmærksomme på at alene på Skærum Mølle kan vi vente så stor en deltagelse fra stedets opland. JR foreslog Hald Hovedgaard, og også Sandbjerg (under Århus Universitet) blev nævnt som en mulighed.

5. Vilkårene for Velux Fondens bevilling.

Efter at have udbedt sig en tidsplan har fonden begyndte sine udbetalinger der som ansøgt strækker sig over tre år fra 1. juli i år.

6. Nye fondsansøgninger efter Augustinus Fondens afslag og 25.000 kr. bevilget af Otikon Fonden og manglende svar fra Jydske Bank.

Forskellige fonde blev bragt i forslag. Men nogen stor optimisme blev ikke udtrykt med hensyn til muligheden for effektivt at bruge den halve Velux-bevilling som ”løftestang” for opfyldelse af den anden halvdel af budgettet. JRi: ”Det er de samme få fonde vi allesammen i den litterære sektor søger.” FB vil til foråret ansøge Statens Humanistiske Forskningsråd om støtte efter Rådets nye pulje til ”utraditionel” formidling af forskningsresultater; men dette drejer sig primært om FBs egen udforskning af Pontoppidans biografi som den efter planen skal fremlægges på netstedet. Sådanne midler vil ikke kunne anvendes til den pædagogiske udbygning af netstedet som udgør 2. og 3. fase.

7. Selskabets aktivitetsplan for sæsonen 2002-03.
a. Udgivelsen af brevvekslingerne mellem Pontoppidan og Brdr. Brandes.

    Fremlæggelsen af de skannede brevvekslinger på netstedet afventer den snarlige etablering på Aalborg Universitets server af den database der i fremtiden skal rumme alle netstedets tekster. Det sker i forbindelse med netstedets overflytning fra Det Kongelige Bibliotek til AAU. Samtidig skal der udarbejdes et grafisk lay out der teknisk skal tilrettelægges således at opsætning til netsted og til bogtryk kan ske i én og samme arbejdsgang. NJC foreslog at ansøge Bergia Fonden om støtte til den udarbejdelse der skal omfatte alle de trykte publikationer selskabet i fremtiden agter at udsende. Til den enkelte titel skal desuden søges mindre beløb, men for at holde omkostningerne nede skal bøgerne trykkes i meget små oplag og derefter i ”print on demand”, så en lagerføring i større omfang ikke er nødvendig. Det er Forlaget Forum v. Ole Knudsen selskabet samarbejder med om disse udgivelser.

b. Udgivelse af ”årbog”.

    Selskabet vil gerne udgive mindst en bog om året, men uden at det mekanisk får karakter af ”årbog”. De skal rumme sekundære tekster, den første således to af foredragene fra sommermødet om Lykke-Per: Børge Kristiansens og Aksel Haanings, evt. suppleret med Smærup Sørensens foredrag ved årsmødet 2001 om De Dødes Rige, således at disse bøger afspejler selskabets aktiviteter i den senest forløbne tid.

c. netstedets fortsatte udbygning i forhold til budgettets opfyldelse.

    FB gjorde rede for de prioriteringer der var nødvendige så længe kun halvdelen af budgettet er opfyldt. netstedets udbygning foregår i tre faser: 1) etablering og udbygning af primære og sekundære tekster der giver mulighed for at forske sprogligt og litterært i forfatterskabet; 2) i samarbejde med styringsgruppen at fremkalde og udbygge pædagogiske hjælpemidler og modeller for undervisningen i forfatterskabet og 3) samarbejdet med de danske lektorer og andre i udlandet der underviser i dansk litteratur og sprog. Kun fase 1 vil, på en enkelt forsøgsvis undtagelse nær (den franske), blive sat igang under de nuværende bevillingsforhold der giver FB godt ¼ arbejdstid til netstedets opbygning. Den yderligere bevilling fra Otikon Fonden forandrer selvsagt ikke dette billede så meget. Beløbet svarer til 3,5 procent af det totale budget. Men beløbet er indregnet i det løbende budget.

d. Samarbejdet med Aalborg Universitet og Det Kongelige Bibliotek.

    Den eksisterende samarbejdsaftale med Aalborg Universitet (se netstedet) har i de seneste uger materialiseret sig i overflytningen af Skjerbæk Arkiv (se herom på netstedet) fra Hobro til nye lokaler under Centret for Lingvistik i Aalborg. FB er arkivets indtil videre ulønnede administrator. Cand.mag. Jesper Valeur Mogensen er blevet tilknyttet Pontoppidan Laboratoriet (som det sandsynligvis kommer til at hedder; et ”laboratorium” er uden ”undervisningspligt”) for i første omgang efter FBs anvisning at registrere den fysiske samling; teksterne heri er registreret i den Skjerbækske database som også på et tidspunkt overgår til Pontoppidan Laboratoriet.

e. Mødevirksomhed i København og gerne også udenfor.

    Den københavnske efterårssæson kommer foruden kollokviet den 14. september til at omfatte foredragsaftener med forfatteren Ida Jessen (den 8. oktober) og med historikeren Søren Mørch (den 5. december) der vil tale om ”Henrik Pontoppidan og Højskolen”. FB har til næste år planlagt 4 foredrag under Folkeuniversitetet i Randers om Pontoppidans forhold til barndomsbyen og dens opland og et foredrag i Aalborg om Pontoppidan og Kirken. Endvidere er det tanken at opfordre deltagere i årets sommermøde til at etablere læsekredse i vinterens løb omkring De Dødes Rige. Ingen andre forslag kom på bordet.

8. Eventuelt.

    Intet at behandle.

København, 12.9.02
FLEMMING BEHRENDT