Fællesmøde for bestyrelsen og styringsgruppen 17. dec. 2001

Til stede: Chresten Reves (CR), Birgitte Hesselaa (BH), Niels Jørgen Cappelørn (NJC), Johannes Riis, Ove Ancker, Hans Götzsche (HG), Claus Secher og Flemming Behrendt (FB). Fraværende med afbud: Jon Haarder, Mogens Pontoppidan Thomsen, Louise Valeur og Klaus P. Mortensen. Fraværende uden afbud: Ivan Boserup.

Dagsorden

1. Godkendelse af referat fra forrige bestyrelsesmøde.

Referatet godkendt uden bemærkninger.

2. Beretning ved formanden (CR) om selskabets stilling siden bestyrelsesmødet 16.5.01:

Siden vi sidst havde bestyrelsesmøde i maj har selskabet været præget af to forhold.

For det første: Vores første ordinære årsmøde blev af mange opfattet som vores stiftelse og blev mødt med nyhedens interesse, både i pressen og blandt dem der ved den lejlighed og i de følgende uger og måneder blev vore medlemmer. Vi har i dag godt 60 medlemmer, et pænt stykke fra det mål vi satte for året: 100. Men det er interesserede og for en dels vedkommende aktive medlemmer. Når vi ikke har fået flere, hænger det sammen med at vi ikke systematisk er gået ud i en medlemshvervning. Dem vi har fået, er kommet dryppende enkeltvis. Vi har dog haft brochurer delt ud på både Odense Universitet og ved Politikens litterære salon om Lykke-Per, uden at det har givet et eneste nyt medlem. Så vi må nok indstille os på den langsomme vækst og håbe at vi med forøget aktivitet kan fastholde medlemmerne.

De to møder vi har holdt i efteråret, har været meget vellykkede og meget dårligt besøgt. Ved den bibliofile aften var der foruden formanden, sekretæren og de tre foredragsholdere kun tre deltagere. Ved Johan Rosdahls foredrag forleden var der otte tilhørere.

Heldigvis sætter også mødeaktiviteten sig spor på netstedet, selskabets smertensbarn som har taget hovedfarten af kræfterne i det forløbne år. Det var kun tøvende at Flemming Behrendt åbnede den for offentligheden i forbindelse med årsmødet, og endnu er den meget langt fra hvad der er planlagt som. Men som I ved fra de udsendte orienteringer, er vi indtil nu kun løbet ind i lukkede døre, eller man skal måske sige smækkede døre?

3. Situationen efter Velux Fondens afslag på ansøgning om støtte til netstedet.

Flemming Behrendt havde netop forud for mødet modtaget underretning om fondens behandling af ansøgningen, og det viser sig at det udelukkende var tilbagetrækningen af Metropol Onlines sponsortilbud der var årsag til afslaget; ellers ville fondsbestyrelsen, bl.a. på grundlag to positive konsulentudtalelser, have bevilget den ansøgte støtte, og den er parat til at modtage en fornyet ansøgning der overbevisende kan remplacere Metropol Onlines funktion. Det var FBs synspunkt at der, siden Metropol Onlines tilbud blev givet, har fundet en sådan udvikling sted på området generelt og med selskabets netsted konkret, at en afløsning ikke med sin markedsværdi vil "koste" så meget som angivet i vores ansøgning (500-800.000). På mødet med Christian Gram angav denne da også spontan værdien af en sådant sponsorat til 300.000.

NJC understregede vigtigheden af at den øvrige ansøgning ikke blev rørt, hverken i nedad- eller opadgående retning, men at vi alene søgte en overbevisende erstatning for Metropol Online til opfyldelse af det eksterne behov.

Det blev derfor pålagt FB at klarlægge dette behov i så mange detaljer at en specifik løsning kan findes på relativ kort tid. Hans Götzsche tilbød at undersøge forholdene i den nordjyske region med henblik på enten at indhente en fondsstøtte til betaling af en ydelse fra en IT-firma i regionen eller et direkte sponsorat fra et sådant firma. HG vil også undersøge mulighederne for i højere grad at integrere netstedet i Aalborg Universitets regi.

FB havde allerede forud for mødet søgt en kontakt til det århusianske firma Synkron.web, men endnu intet svar fået på sin henvendelse.

4. Selskabets aktivitetsplan for 2002.

a. møder. Fra efterårssæsonen står en tur i Hornsherred med Henrik Thomsen som guide over, og forfatteren Peter Poulsen har allerede sagt ja til at holde foredrag om Lykke-Per på selskabets årsmøde 2001 der er fastsat til torsdag 2. maj, kl. 17. Mødet finder sted i Blixensalen i Diamanten på Det Kongelige Bibliotek i samarbejde med Diamantklubben. Dennes og selskabets medlemmer vil få en 50% rabat på entreen (100%=100 kr.). Mødet vil indgå i Diamantklubbens programbrochure og vil forhåbentligt kunne give selskabet flere nye medlemmer. - Birgitte Hesselaa opfordrede til deltagelse i det programudvalg som Mogens Pontoppidan Thomsen har måttet forlade på grund af arbejdspres. Chresten Reves sagde ja til at deltage, og BH vil opfordre Johan Rosdahl til også at indtræde, således at programudvalget i alt har tre medlemmer.

b. sommeruniversitet. Planen et ugelangt møde der i programmets centrum skal have Lykke-Per, belyst ud fra Pontoppidans forhold til henholdsvis Nietzsche, Schopenhauer, lidelsesbegrebet og Augustins Trahimur-begreb. Deltagerne skal komme både Danmark og udlandet, og mødet kan forhåbentligt finde sted på et mindre slot i Provence der for sådanne arrangementer stiller faciliteter til rådighed for en meget billig pris. Medlem af selskabet Merete Baird har lovet at søge de logistiske problemer løst og også forsøge at rejse midler til at kunne invitere en håndfuld studerende med på legat. Birgitte Hesselaa påtog sig at undersøge om der er nogen mulighed for at få midler fra Folkeuniversitetet til et sådant forløb.

c. Pontoppidan-Brandes kollokvium. Sammen med professor Hans Hertel, medlem af selskabet, har FB planlagt et kollokvium under festivalen "Golden Days in Copenhagen" i begyndelsen af september 2001. Kollokviet skal finde sted i Diamanten lørdag den 7. september kl. 11-17 og behandle forholdet mellem Pontoppidan og Georg Brandes.

d. netstedet. FB gjorde rede for de førstkommende tekster der arbejdes på at få lagt op på netstedet: debutbogen Stækkede Vinger, Pontoppidans digte og Fafner afhandling om disse, brevvekslingerne mellem Pontoppidan og Brdr. Brandes og bogen Minder.

5. Valg af kasserer.

Det vedtoges at tage imod Erik Gudmand-Høyers tilbud om at være kasserer for selskabet.

6. Eventuelt.

Her blev det forsømt at meddele at Hans Hertel havde sagt nej til at indtræde i styringsgruppen i stedet for Klaus P. Mortensen. BH og FB foreslår at lektor, dr.phil. John Chr. Jørgensen, Københavns Universitet, i stedet opfordres til at indtræde. Tilslutning fra bestyrelsens medlemmer hertil bedes meddelt sekretæren.

København, 20.12.01

FLEMMING BEHRENDT