Bestigningen af Faulhorn

tegning af uaulhorn Gsthaus
Ill. 1 er en montage af et sent farvelagt postkort og
en bjergkæde skudt ind bagved.

Ill. 2 er en mere original tegning (signeret Heinrich Keller) fra 1832 da "Der Gasthaus" på Faulhorn stod færdigt. Det var her Henrik Pontoppidan kom sig oven på sine anstrengelser i 1876.

Det er ikke muligt at skrive Henrik Pontoppidans biografi uden at have besteget Faulhorn. Det skal ske i ugen 18.-24. juni 2005, og Flemming Behrendt vil gerne have følgeskab af op til ni andre medlemmer af selskabet. Rejsen begynder i Freiburg im Breisgau, Pontoppidans yndlingsby i det sydtyske, og fortsætter til Interlaken hvor vi – som han i sin tid – indlogeres på hotel Beau-Site (hvis vi har råd; ellers lige i nærheden). Herfra går opstigningen over Schynige Platte (2.000 m.) ved indgangen til Lauterbrunnenthal, hvortil der i dag går tog og bjergbane. På toppen af Faulhorn (2.680 m.) ligger i dag et moderne hotel (men vist nok med rester af det gamle fra Pontoppidans tid) hvor vi overnatter efter strabadserne, før vi næste dag vender tilbage til Interlaken. Af vejrmæssige grunde er det nødvendigt at have et par dage at løbe på. Ventetiden vil blive brugt at læse højt af Pontoppidans værker! – Nærmere oplysning fås hos behrendt(a)wanadoo.fr.

Henrik Pontoppidans egne beskrivelser af Faulhorn-bestigningen består af en række af artikler og omtaler. Det drejer sig om

1889 25.-29. august Bestigningen af Faulhorn beskrevet i tre artikler i Kjøbenhavns Børs-Tidende (PCA 104).

1897 25. marts "Enetale" om Heimwehfluh (PCA 234).

1936 Kapitel 5 i Hamskifte.

1943 Kapitel 4 i Undervejs til mig selv.

Allerede i 1976 foretog forfatteren H.P. Rohde en "rekonstruktion", og hans artikel herom fra bogen Det lyder som et eventyr fra 1981 kan læses her.