Henrik Pontoppidan til Johan Rohde
Sendt fra Firenze. 29. november 1892

du tog os med til Italien


29d Novb 92.
Casa Nardini.
Piazza Duomo No 7.
Firenze

Kære Ven!

Nu har du vel allerede en Tid siddet hjemme i dine to Stærekasser deroppe i Nyhavn 22, så det er på Tide, at jeg lader høre lidt fra mig og takker dig for dit Brev fra Venedig og for Baedecker, som du var så venlig at sende os til Låns. – Som du af Overskriften vil se, er vi endnu i Florents og bliver her vel en 8-14 Dage endnu; her er jo så ækelt meget, man skal se, og endnu mere, man får Lyst til at se både for anden og tredje Gang. Jeg er for nogen Tid siden bleven færdig med min Bog1 (om den udkommer til Jul véd jeg dog ikke; Philipsen syntes at være utilbøjelig til at lade den udkomme, Gud véd af hvad Grund) – så nu farter jeg 2 jo rundt både inde i Byen og uden om den. Det sidste har jeg gennemgående mest Fornøjelse af. Ufficierne2 har endnu ikke nået at imponere mig; men jeg har heller ikke været der mere end én Gang. Vejret er nemlig blevet aldeles storartet i den sidste Tid; det fryser om Natten, så der om Morgenen ligger Is på Rendestenene; men der er ikke en Sky på Himlen, og ved Middagstid er det næsten Sommervejr. Man tager da ud på Landet med Frakken over Armen; ved Solnedgang tager man Frakken på; og når man efter Mørkets Frembrud nåer ind til Byen, har man Kraven slået op om Ørene, går med Hænderne dybt i Lommerne og med dryppende Næse.

Om vi får Brug for din Baedecker over Rom, véd jeg ikke. Jeg aner i det hele slet ikke, hvad vi skal gøre ved os selv, når vi tager herfra. Men et Sted finder vi vel.

Din Ven i Livorno (Mr. Trompy) 3 tilskrev dig forleden et Brev, hvori han forespurgte dig om din københavnske Adresse. Jeg fandt ingen Anledning til at sende dig Brevet til Kbhvn, især da Besvarelsen måtte ske nogenlunde omgående (for den afsendte Pakkes Skyld). Jeg sendte ham da i dit Navn Adressen.

Fra Antoinette skal jeg hilse dig mange Gange; jeg skal sige dig fra hende, at du ikke slipper for en af hendes sædvanlige Skrivelser, og at du havde fået dem for længe siden, dersom jeg ikke havde holdt på, at jeg denne Gang vilde skrive først. Tag endelig en Tak fra os begge for Rejsekammeratskabet; vi er ikke kede af, at du tog os med til Italien; vi får tværtimod for hver Dag en større Angst for at gense Landene nord for Alperne.

Din hengivne Ven
Henrik P.

 
[1] Bog: Det forjættede Land udkom mellem 9. og 12.12.1892. tilbage
[2] læs: Uffizierne. (Kunstmuseum i Firenze). tilbage