Henrik Pontoppidan til Henri Nathansen
Sendt fra Ahlmanns Allé 4, Hellerup. 22. oktober 1910

en Slags Portal i den tomme Luft


22/10 1910.
Ahlmanns Allé 4.
Hellerup.

Kære Henri Nathansen!

De forkæler mig med deres Ros1, men jeg er glad for Deres Venskab, og De skal heller ikke have Utak for Deres opmuntrende Ord. Tidt kan man virkelig trænge til at føle, at man ikke skriver helt for sig selv alene; men at der også er andre, der har lidt Glæde deraf og påskønner, at man gør sit bedste.

De har naturligvis Ret i, at det er en lidt mislig Omgang med et Kunstværk, sådan at stykke det ud i Hoved og Hale; men jeg skulde nødvendig bruge Penge og måtte da gøre et Greb ned i Skrivebordsskuffen. Forresten er der næppe sket stor Skade. Det her 2 meddelte er dog en Slags Portal, der til Nød kan betragtes for sig og måske endda tager sig bedst ud med den tomme Luft som Baggrund.

Det hedder ganske vist hos Juvenal: mens sana in corpore sano. Men jeg har jo omskrevet Citatet og giver forresten Fanden i Deres Ablativus, Hr. Montanus. Og så vil han ovenikøbet komme der og fortælle, at Akademist er tysk. Men det er mare ikke mere tysk end Akademiker, – det sidste bruger vi her på Bjerget ensbetydende med akademisk Borger, mens en Akademist er en, der besøger et Akademi. Du godeste Gud, at De ikke vidste det! I min Tid vilde en så grov Uvidenhed have mærket sin Mand indtil hans Dages Ende.

Hvor det alligevel var herligt igen at få en lang Passiar med Dem. 3 Tak fordi De ikke lod Dem afskrække af den milelange Vej, og sig Deres Frue, at hun ikke må betragte det som en Uhøflighed, at jeg ikke bad hende gøre Dem Følgeskab; men jeg vidste, at min Kone var optaget af sin Efterårsrengøring, og under sådanne Forhold er hun√ uselskabelig. Men også Efteråret og dets Rengøringsgriseri får vel en Ende, og så ser vi Dem vel begge engang igen.

Deres hengivne
H. Pontoppidansen.

P. S. De bedes bemærke Navneforandringen

 
[1] Deres Ros: Drejer sig formentlig om et tabt brev der omhandler HPs "En Forhistorie" (nemlig til De Dødes Rige i Tilskuerens oktober-nummer). tilbage