Henrik Pontoppidan til Axel Lundegård
Sendt fra Tipperup. 19. september 1893

din Havanna-Cigar


19de Septb. 93.
Tipperup
pr. Kvistgård.

Kære Ven!

Endelig er der kommet en Stund, der syntes mig tilstrækkelig højtidelig til Nydelsen af din Havanna-Cigar. I Selskab med min Kone og min Svigerinde er den bleven nydt med en næsten religiøs Andagt, og vi kan alle tre bevidne, at den var af første Sort. Jeg takker for Opmærksomheden! Den var lige så udsøgt som Cigaren.

Jeg er nu atter her i Tipperup og nogenlunde restitueret. Det har 2 vist sig, at der er Svamp her i Huset, navnlig i mit Soveværelse, og herfra skriver min hidtil uforklarlige Dårlighed sig rimeligvis. I næste Uge flytter vi herfra, sandsynligvis til Fredensborg for dér at tilbringe Vinteren. Til at rejse sydpå bliver der ikke Råd i År, hvad der gør mig ondt bl. andet af den Grund, at vi da ikke kan realisere Planen om at tilbringe en Tid sammen i Udlandet. Du tænker på Dresden, – å ja, men når man én Gang har boet der i flere Måneder1, er der ingen rigtig Mening i at vende tilbage dertil. Man bliver så let skuffet ved Genbesøg; og der er intet nyt at se 3 og lære af. Italien om Vinteren er – som jeg har sagt – lidt anbefalelsesværdigt. Altså – i Fredensborg, Kongers, Kejseres og Digteres Stad.

Nu glæder jeg mig til din "Prometheus". Nogen "lämplig" Oversætter har jeg sandelig ikke at anbefale. Dog, lad mig først høre, hvad Hegel har svaret dig. – Jeg selv har ingen Ting fået bestilt. En lille Bog "Minder" er dog under Trykning.

Lad mig nu høre lidt fra dig; jeg længes efter at få lidt nærmere at vide om dine Planer. At du ikke vil rejse gennem Danmark uden at opsøge os, betragter jeg som en Selvfølge. Til Hørby tør vi ikke rejse denne Gang.

Venlige Hilsner fra os begge.

Din Ven
H. Pontoppidan.

 
[1] i flere Måneder: den eneste gang HP indtil dette tidspunkt havde været i Dresden, var på bryllupsrejsen, men opholdet her varede ikke mere end nogle få dage; jf. også Familjeliv, s. 58. tilbage