Henrik Pontoppidan til Axel Lundegård
Sendt fra Havreholm. 28. maj 1887

Mannfolk ikke god


Lørdag.
Havreholm.
pr. Esrom.
[28.5.18871]
[påtegnet:] Odat.

Kjære Lundegård!

Skal vi tage de Skillinger med? De har jo dog nu omtrent gjort det Arbejde, der fordres, og for mit Vedkommende kan jeg bruge alt, hvad jeg på nogen Måde kan skrabe til mig. Det kan i disse Tider ikke nytte at være fornemme på det. 50 Kroner er også Ører, så jeg tør ikke sige nej.

Nu må De selv afgjøre det.

Jeg håber, De nu har fået mit første Brev. At jeg ikke har kunnet sende de sidste Rentryks-Ark før, ligger i, at jeg ikke selv fik dem, før efter at Bogen var udkommen.

2 Kunde det ikke tænkes, at man kunde slå nogle af mine andre Fortællinger – "Ung Elskov" f Ex – sammen med "Fra Hytterne", så Bogen dog kunde blive til en Bog. Eller om man tog 1st Kap. af "Sandinge Menighed" (det er en hel Fortælling for sig) og gjorde noget andet lignende dumt med andre af mine større Fort.?

Tak for Tilbudet, hvad "mit fysionomi" angår. Men det er næppe så tiltalende, at det just skal skaffe Bogen Læsere. Sæt hellere en tømt Pengepung. – –

Jeg har i disse Dage læst "Mannfolk"2. Det er en god Bog, men ikke god, som De har gjort den til.

Mange Hilsner.

I Hast!
Deres
H. Pontoppidan

 
[1] Skjerbæks datering. tilbage
[2] Mannfolk: Arne Garborgs tredje roman, udgivet i 1886. Som HPs egen Mimoser blev den inddraget i sædelighedsfejden. tilbage