Henrik Pontoppidan til Aage Hirschsprung
Sendt fra Wålen, Norge. 25. juni 1901

fryser under Nordpolen

25d Juni 1901. Wålen
pr. Fåberg

Kære Hr. Hirschsprung!

Vore Breve har nok krydset hinanden over Kattegat – og nu siger jeg Dem Tak både for det første1, til Snertinge sendte, og det sidste2. Breve, adresseret til Snertinge, får jeg eftersendte; Pakker derimod ikke. Derfor har jeg ikke modtaget det omtalte Manuskript; men med største Glæde skal jeg tage mig af det, når jeg får det herop.

Det var både min Kone og mig en Skuffelse, at De ikke tænkte på en Norgesrejse denne Sommer, så vi kunde gøre os Håb om Deres Besøg. De vilde jo her være kommen i Nærheden af Deres Ven, Krøyer3; Bjørnsons Gård ligger kun en halv Mils Vej herfra. Jeg har dog ikke set noget til Hans digteriske Gefærlighed og tænker heller ikke på at opsøge ham.

2 Om Norge havde jeg meget at sige; men det vilde næppe interessere Dem, da det særligt er det norske Landbrug, jeg foreløbigt har søgt at danne mig et Begreb om.

Vejret har været meget dårligt hidtil. I dag er det dog godt.

Vi sender begge Hilsner til "Skrænten" og Øresund og til det ganske Land, som vi af og til sender et lille lønligt Længselssuk efter.

Om os er der ellers ikke noget at fortælle. Min Kone er stadig skrøbelig men dog i stadig Bedring, synes jeg. Det er jo for hendes Skyld, vi ligger heroppe under Nordpolen og fryser. For mit eget Vedkommende mærker jeg ikke synderligt til den norske Lufts styrkende Egenskaber; tværtimod, jeg har været ret elendig et Par Gange. Men trøster mig med, at jeg vil kunne spore Virkningen af Opholdet her til Jul. – Så har jeg altså Tid til at glæde mig.

Venligste Hilsner

Deres hengivne
H. Pontoppidan.

 
[1] første: ukendt. tilbage
[2] sidste: ukendt. tilbage
[3] P.S. Krøyer var i Aulestad for på Jacob Hegels bud at portrættere Bjørnson. (Politiken 23.8.1901. tilbage