Henrik Pontoppidan til Georg Brandes
Sendt fra Ahlmanns Allé 4, Hellerup. 18. december 1910

vi selv er så lidt underholdende


18/12 1910
Ahlmanns Alle 4
Hellerup

Kære Georg Brandes!

Det glæder os meget, at De befandt Dem vel hos os forleden. Vi er aldrig rigtig dristige ved at indbyde Gæster, da vi selv er så lidt underholdende. De skal ret have Tak, fordi De alligevel vilde komme.

Med mit vaklevorne Helbred står det ganske vist ikke helt godt til i Øjeblikket, men jeg er nu bleven vant til også i den Henseende at leve på Lerfødder og befinder mig meget vel. Mest generes jeg næsten af en voksende Tunghørighed, der gør mig det vanskeligt at følge eller 2 deltage i en Samtale mellem flere. I Teatrene kommer jeg af samme Grund næsten ikke mere uden for at høre Musik. Min forestående Rejse til Norge er nærmest en Flugt fra Julens massive Familjeglæder. Min Kone og Børnene tilbringer Jul og Nytår hos en Svoger1, der er Skovrider i Sydsjælland. Her har også jeg i mange År slået mig løs i Julen med Jagt og Kortspil og vældige Madorgier; men nu har jeg mistet det meste af Appetiten til den Slags Nydelser; hverken Hovedet eller Maven vil længer holde til dem.

Jeg skal idag til Barnedåbs-Middag2 hos Maleren Johan Rohde, som De jo også kender. Vi er Venner fra Barndommen 3 af, og den Tid, da vi sad på Skolebænk sammen, synes mig at tilhøre en anden Jordperiode. Det er da helt eventyrligt for mig, der selv har været Bedstefar i adskillige År, at se ham som Midtpunktet for et frodigt opblomstrende Familjeliv. Hans ældste Barn er kun 5 År.

De venligste Hilsner herfra

Deres hengivne
Henrik Pontoppidan.

 
[1] Svoger: Christian Einar Ulrich, der var gift med Antoinettes søster Anne Sophie Kofoed. De boede i Vindbyholt i Skovridergården nær herregården Lindervold. tilbage
[2] Barnedåb: Henning, født 30.6. tilbage