Rundtur i Pontoppidan-land


14.4.2002

Landsbybilleder

Litterær ekskursion i Pontoppidans fodspor

En rundtur — med Henrik Pontoppidans barnebarn, advokat Henrik Thomsen, som anfører — til de steder i Horns Herred hvor forfatteren fik inspiration til sine værker. En egn der stadig med forbavsende genkendelighed spejler især Pontoppidan tidligste bøger: novellesamlingerne Stækkede Vinger, Landsbybilleder og Fra Hytterne og de to romaner Sandinge Menighed og Det forjættede Land.

Vi begynder i Skibby hvor "Kassen" fra "Naadsensbrød" ligger. Derfra til Østby ("Lillelund") hvor Pontoppidan havde sin gang fra 1881 og selv boede 1884-86. Vi besøger gården Aaskilde ("Kildegaarden") hvor han hentede sin første brud og ser gildesalen hvor de holdt bryllup.

Fra landsbyen fortsætter vi til Selsø kirke hvor Pontoppidan blev gift, og på hvis kirkegård han måtte begrave sit første barn. Efter at have kigget på Selsø Slot ("Illumgaard") tager vi videre til Skuldelev ("Vejlby") hvor vi efter frokost på Skuldelev Kro besøger den præstegård der er modellen for provsteboligen i Det forjættede Land.

Herfra fortsætter turen til Kirke Hyllinge hvor pastor Østrup ("Kirkeskuden") ligger begravet. Her kom Pontoppidan som ung student og gjorde sig ikke mindst fortrolig med egnen omkring Langtved Færgekro (Ung Elskov og Vildt) og "Dejligheden" (Chr. Winther). Efter en kop kaffe på færgekroen går turen tilbage til Københavns Hovedbanegård.

Søndag d. 14. April 2002 kl. 10-16
Pris: Medlemmer: 160 kr.; andre: 200 kr. inkl. kaffe - frokost på kro for egen regning.
Betaling opkræves i bussen.
Tilmelding til Johan Rosdahl, Bratskovvej 12, 2720 Vanløse; Johan-snabel-email.dk

Bussen afgår søndag d. 14. April kl. 10; mødetid: 9.45 Hovedbanegården, Rewentlowsgade ved Istedgade.

Om Pontoppidans liv i Østby har Cai Clausen i 1949 skrevet en kronik.

[åbningssiden]