Harry Søiberg til Martin Andersen Nexø
24. april 1948

uden Kendskab

Det fremgaar af Martin Andersen Nexøs Udtalelser om Dansk Forfatterforening under Besættelsen, at han er ganske uden Kendskab til disse Forhold. For hans eget Vedkommende glemmer han, at Forfatterforeningens Bestyrelse, medens han sad i Frederikssund Arrest1, sendte Højesteretssagfører Oluf Petersen2 til ham for at yde ham Assistance af enhver Art og for at erfare, hvordan det stod til med ham. Da han under Besættelsen som Forfatter blev strøget paa Finansloven3, paatog jeg mig som Formand for Dansk Forfatterforening at være Ministeriets Mellemmand og bringe disse Pengemidler til ham.

Bestyrelsen sendte Hr. Oluf Petersen til Horserød-Lejren for at besøge Forfattere, der var interneret der, dels for at lade dem forstaa, at vi søgte at holde Kontakt med dem, dels for at finde Udvej til at hjælpe dem og netop Andersen Nexøs Partifæller. Ogsaa økonomisk blev der ydet disse Forfatteres Familie og Paarørende Hjælp. Under Besættelsen protesterede Dansk Forfatterforening ved de Lejligheder, hvor det var paakrævet, ligesom nu mod Krænkelse af Aandsfrihed og Menneskerettigheder.4

 
[1] Arrest: som kommunist blev Nexø arresteret 22.6.1941 af dansk politi og sat i Frederikssund arrest indtil han 16.8.1941 blev overført til Vestre fængsels sygeafdeling, for endelig at blive løsladt 6.9.1941. Først i oktober 1943 måtte han flygte til Sverige. tilbage
[2] Oluf Petersen: (1889-1961). tilbage
[3] Finansloven: fra og med 1.4.1942. tilbage
[4] Nexøs svar på dette brev stod i Land og Folk 25.4.1948. Han skrev bl.a.:

Det klinger derfor bombastisk i mine Øren, naar Søiberg slutter sin Erklæring med følgende Linjer: "Under Besættelsen protesterede Dansk Forfatterforening ved de Lejligheder, hvor det var paakrævet, lige som nu mod Krænkelse af Aandsfrihed og Menneskerettigheder". Det er en forbandet Løgn for at sige det paa en pæn Maade. Sandheden er, at man deroppe i Foreningen stak Hodet i Busken paa Strudsemanér.

Som gensvar herpå udsendte Harry Søiberg 27.4.1948 endnu en erklæring over Ritzaus Bureau: "Til Martin Andersen Nexø og ligesindede kolleger". Det var en opregning af Dansk Forfatterforenings aktiviteter under besættelsen. Harry Søiberg skrev bl.a.:

At hans hukommelse her klikker, forbavser mig, da Nexø ellers er en ret ivrig samler af martyr- og forfølgelsesglorier.

Efter at have skildret, hvorledes Dansk Forfatterforening efter 29. august 1943 havde henvendt sig til udenrigsministeriet for at få de af foreningens medlemmer, der var taget i forvaring af værnemagten, frigivet, og hvorledes foreningen i oktober samme år protesterede "overfor den tyske værnemagts lovstridige fængsling af jødiske medborgere" fortsatte Harry Søiberg:

Dette er sikkert kun småting sammenlignet med Nexøs egen fremskudte post på den anden side sundet under krigen. Jeg tror, ingen indenfor Dansk Forfatterforenings bestyrelse fra dengang har nogen tilbøjelighed til at stille sig i positur som helte fra modstandskampens tid. Blot vil jeg gerne tilføje, at vi blev i landet og forsøgte at gøre, hvad vi kunne, for de af vore kolleger, der var i virkelig nød.

(Citeret efter Houmann: Breve fra Martin Andersen Nexø, III, 1972, s. 339f). tilbage