Nyt fra redaktøren

Pontoppidan og kærligheden

I sin småbogsserie "Kolibri" har Gyldendal udsendt Kærlighed. Det er en forunderlig lille bog (på 62 minisider til en pris af 50 kr.) med et genialt klippe-udvalg fra det pontoppidanske forfatterskab.

Efter et dedikationsdigt Pontoppidan i 1906 skrev til Otto Borchsenius i andenudgaven af Ung Elskov, følger et klip fra femte afsnit af bogens førsteudgave fra 1885 om Marthas spæde iagttagelse af et elskovsmøde. Derpå to klip fra Lykke-Per: Franciska-episode uden dens fatale udgang og Jakobes undervisning af Per i den vanskelige kunst at sige "Jeg elsker dig"; det er godt nok frækt at der klippes før læseren erfarer - at Per brænder det citerede brev.

Så følger hele teksten til Pontoppidans første, rigtig gode tekst: "En Kærlighedshistorie" fra ugebladet Ude og Hjemme, også den fra 1883, og som afslutning digtet til hustruen Antoinette ved sølvbrylluppet i 1917. At det skulle være blevet afleveret som en tale, har vi dog ingen viden om.

Den lille bog, hvis redaktører er anonyme, er den oplagt gave til børn eller børnebørn der trænger til at blive sat på sporet af forfatterskabet - lige fra dets begyndelse.

13. december 2020.
Flemming Behrendt.