Henrik Pontoppidan til Kristian Zahrtmann
Sendt fra f.T. Freiburg i. B.. 1. november 1912

f.T. Freiburg i. B.
1.11.12.

Kære Mester!

Nu skal De høre, hvordan det er gået med den lille smukke Bog1, som De har været så elskværdig at sende mig. Først for ganske nylig kom den mig ihænde. I mere end et År har jeg opholdt mig i Udlandet med min Familje, og de Slægtninge, der har taget sig af vore hjemlige Affærer imens og bl.a. besørget vor Post sendt til os, havde forvaret Deres Bog så godt, at den først kom for Dagen ved et tilfældigt Eftersyn af en Sekretærskuffe. De har vist ikke kunnet forstå, at jeg slet ikke har ladet høre fra mig; men her er altså Forklaringen.

Da der var gået så lang Tid, ventede jeg med at skrive, indtil også jeg havde en Bog2 at sende. Der udkommer netop nu en Fortælling af mig, og når jeg kommer hjem – hvad snart sker – vil jeg tillade mig at tilstille Dem et Ekpl. Jeg tvivler iøvrigt om, at De vil synes lige så godt om min Bog som jeg om Deres. Jeg har en gammel, stærk Kærlighed både til Italien og til Deres Kunst, og Deres lille Folkelivsbillede gav en Mundsmag af begge Dele. Jeg føler mig taknemlig og beæret, fordi De mindedes mig og vilde gøre mig denne Glæde.

Min Hustru er rejst hjem for at berede Vinterboligen. Ellers vilde også hun have sendt Dem en Hilsen og en Tak.

Deres hengivne
Henrik Pontoppidan.

 
[1] Bog: formentlig Kristian Zahrtmann: Lovisa (1912), der beskrev oplevelser fra Italien 1877, med billeder efter malerier fra samme år. tilbage
[2] Bog: Torben og Jytte, der udkom 9.11.1912. tilbage