Henrik Pontoppidan til Johan Rohde
Sendt fra Golling. 3. juli 1892

Udsigt til at få dig at se


3d Juli 92.
Golling
bei Salzburg
(Østerrig)

Kære Ven!

Du begriber vist ikke, at du i så lang Tid ikke har hørt fra os; men vi har været på Rejse, og først i Forgårs slog vi Bo her i Golling, en lille Bjærgby mellem Salzburgeralperne, hvor der er den friske, kolde Luft, hvortil jeg højlig trænger. Rejsen til dit Opholdssted var unægtelig meget fristende for os, men den var for lang og dyr, og du vilde jo heller ikke blive i Hoorn1 mere end Juli ud. Endelig har vi√ jo også – efter dit sidste Brev – Udsigt til at få dig at se her i Efteråret. Det vilde virkelig være meget morsomt om det kunde lade sig gøre.

2 I München har vi ikke været endnu men tænker netop på at tage enten dertil eller til Norditalien ved Oktobertid – ifald Pengene strækker til. Her må vi blive mindst til Slutningen af August og slipper måske ikke en Gang før i September2, da vort vor Vært – som rimeligt er – vil have så meget ud af sin Sommerlejlighed som muligt, og derfor kun har lejet den til os månedsvis på den Betingelse, at vi vil√ blive mindst to Måneder. Ellers bliver√ Lejlighederne nemlig lejet ud sæsonvis. Her er meget smukt og fuldkommen roligt; – måske kender du oven i Købet Egnen. Du har jo været her på Salzburger-Kanten en Gang for længe siden.

Du skriver, at Hoorn er "meget billig"; du bruger kun "2 Gulden om Dagen". Jeg véd ikke rigtig, hvormeget 3 en hollandsk Gulden er; men gør jeg den op til 1½ Kr, bliver det altså 3 Kroner pr. Dag eller 6 Kr. for to – men så meget tør vi ikke bruge. Selv i Dresden, hvor vi boede temmelig flot og havde tre prægtige Værelser, Tjenestepige, Køkken o.s.v, brugt vi knap så meget. Og for Resten er en hollandsk Gulden vistnok mere end en østerrigsk do., nærmer sig vel altså til 2 Kr.

Jeg skriver dette Regnestykke op, for at erindre dig om, hvor meget billigere man opholder sig i tyske Lande end i andre. Altså: vær ikke bange for at gøre Rejsen hertil selv med en lidt slunken Pung.

Nu hører jeg vel nok en Gang fra dig. Lev vel sålænge og mange Hilsner fra os begge og Tak for dine Breve.

Din hengivne Ven
H. Pontoppidan.

 
[1] Hoorn: i Holland, nord for Amsterdam. tilbage
[2] < Semptember tilbage