Henrik Pontoppidan til Johanne Krause
Sendt fra Villagatan 16, Stockholm. 21. april 1891

til Sommer sammen i Strøby

Villagaten 16
Stockholm.
Tirsdag [21.4.18911]

Kære Johanne!

Iforgårs Aftes kom jeg her til Stockholm. I Dag har jeg (over Motala) fået Brev fra Moder, som fortæller mig, at også du nu har været syg. Det var dog godt, at både du og de andre kom så let over den Sygdom, og jeg sender jer nu alle tre mange, mange Hilsner med Ønsket om, at I snart må være helt raske alle. Det har været en slem Tid for jer med al den megen Sygdom, I har haft. Det er godt, at Sommeren nu kommer.

2 Jeg har det godt og bor her sammen med min Ven Lundegård og en anden ung svensk Forfatter2. Stockholm er en stor By, næsten lige så stor som København; men den ligger meget smukkere. Den er bygget på begge Sider af et stort Vandløb og midt i dette Vandløb er en Ø, hvorpå det store kongelige Slot ligger. Når du bliver stor, kommer du vel nok en Gang herop, så kan du selv se, hvordan en fremmed By ser ud. Jeg kender jo en hel Del Mennesker her og har allerede lært nogle flere at kende. Jeg er også bedt ud til nogle Småselskaber, så her bliver da ikke så ensomt som i Motala. Desværre er her endnu svært koldt; man må have Ild i Kakkelovnen og gå med 3 Vinteroverfrakke. Der er da heller ikke noget grønt at se på Træerne endnu, men det må vel snart komme. Det har såmænd i det hele været en lang Vinter. Når jeg tænker på den Gang√, da jeg var i Berlin, syntessynes jeg, at det må have været forrige Vinter.

Sig nu Moder mange Tak for hendes Brev3. Du kan tro, jeg glæder mig til at komme hjem til Sommer og være sammen med mig jer ude i Strøby. Bare jeg nu ikke får for travlt; men det er jo det kedelige, at jeg altid har så meget at bestille, så jeg aldrig får Tid til at lege så meget med jer, som jeg gærne vilde.

Hils Hansemand fra mig og sig til ham, at også her i Stockholm er der mange Soldater. Dem skulde han bare se! De har lyseblåt Tøj på ligesom vore Gendarmer.

Nu Farvel for denne Gang. Jeg håber, dette Brev vil træffe dig oven Senge. God Bedring og mange Hilsner til jer alle fra

Fader.

 
[1] Skjerbæks datering. Iflg. brev til Lundegård 5.2.1891 var det dengang HPs plan at bo i Motala i marts, april og maj 1891, i den tro at Motala lå i nærheden af Stockholm. Da han opdagede at afstanden var ca. 250 km, må han have afbrudt opholdet og flyttet til Stockholm. tilbage
[2] ung svensk Forfatter: hvem det var, vides ikke. tilbage
[3] Brev: kendes ikke. tilbage