Henrik Pontoppidan til Edvard Brandes
Sendt fra Snekkersten. 28. juli 1917

den store Krigs blodige Narrespil

Snekkersten
28.7.17

Kære Dr. Edv. Brandes!

Det var mig en stor Glæde at modtage en Hilsen1 fra Dem på min Fødselsdag. Jeg troede mig halvvejs glemt af Dem, der har Land og Rige at tage Vare på i en så vanskelig Tid, og det så meget mere, som jeg kun har givet få Livstegn fra mig i de senere År. Hjertelig Tak, fordi De mindedes mig!

De har selv igen gennemgået en alvorlig Sygdom, og vi har alle tænkt på 2 Dem med Bekymring. Til Held for os og forhåbenlig også til Glæde for Dem selv har De for anden Gang i Løbet af et År narret den store Bussemand, hvad jo sikkert betyder, at De vil opnå en bibelsk Alder.

Sidste Gang, jeg talte med Dem, var hos Vilh. Andersen, i et Middagsselskab, hvor også Deres Broder var tilstede. Nu er de to sidste bleven dødelige Fjender2 , den smukke Værtinde er ikke mere3, Erik Henrichsen, som også var en af Bordgæsterne, sidder levende begravet i en Nerveklinik, og rundt om os har vi den store Krigs blodige Narrespil. Der skal en god Fordøjelse til at 3 holde Humøret oppe i disse Tider. En sådan ønsker jeg Dem af hele mit Hjærte!

Deres meget hengivne
Henrik Pontoppidan

 
[1] Hilsen: ikke bevaret. tilbage
[2] dødelige Fjender: på grund af tre artikler af Vilh. Andersen i Nationaltidende 21., 22. og 24.7.1915 om Georg Brandes´Goethe-biografi. tilbage
[3] Værtinde: Vilh. A.s hustru Kirstine døde 9.3.1916. tilbage