Nyt fra redaktøren

Livsrusen

Så er det endelig lykkedes. Den 11. september udkommer min bog om Henrik Pontoppidan, Livsrusen, på Gads Forlag efter et lykkeligt samarbejde med min excellente redaktør, Anne Mette Palm; det tog ni måneder. Fødslen var vanskelig, mange veer, men resultatet vellykket. Barnet vejer 2 kg og 80 g. Ret lyserød. De 700 sider koster kun 400 kr., 57 øre per side, men Dronningen har også støttet. Barnet skal døbes under (bog)messen i Frankfurt, og forfatteren er en smule euforisk, livsberust.

Bogen betegner jeg ikke selv som en biografi. Skønt blikket samler sig om forfatteren, er det hans værk der spiller hovedrollen. Derfor er det en bog for Pontoppidan-læseren, og jeg håber hun får glæde af den.

Sammenligninger

Ved udforskningen af det pontoppidanske forfatterskab er der ikke mindst brug for at sammenligne de fiktionstekster Pontoppidan gang efter gang omarbejdede, næsten uden undtagelse. Til det formål har Henrik Loft Nielsen udarbejdet en vejledning til Word-brugere.

Selv betjener jeg mig af Mac, og hertil findes et program både i en gratis og en betalingsversion; i den sidste kan man gemme sine sammenligninger.

Men Henrik Loft Nielsen har nu lagt yderligere en håndfuld dokumentsammenligninger op og samlet dem i Synoptiske Sammenstillinger. Der kommer flere hen ad vejen.

1. september 2019.
Flemming Behrendt.