Nyt om Pontoppidan

Pontoppidans lyd forbedret

Lydspecialisten Morten Hein har rekonstrueret den eneste eksisterende optagelse med Pontoppidans stemme. Resultatet kan høres fra siden med Pontoppidans takketale for æresborgerskabet i Randers i 1933. Morten Heins arbejde er finansieret af Pontoppidan Selskabet med brug af medlemmernes støttekontingenter.

Pontoppidan på stumfilm

Den eneste eksisterende filmstrimmel med Henrik Pontoppidan, en optagelse fra 1922 fra Dybbøl Mølle, bliver nu udfriet af sin oprindelige sammenhæng og vil i en restaureret udgave blive lagt op her på netstedet. Det er Det danske Filminstitut, ved museumsinspektør Thomas Christensen, der i løbet af juni måned vil udføre overspilningsarbejdet. Budget 2.500 kr. finansieret af Pontoppidan Selskabet.

A Fortunate Man og Lykke-Per

Den irske forfatter og oversætter Paul Larkin har nu fuldendt sin Kunstfond-støttede oversættelse af Lykke-Per under titlen A Fortunate Man, en titel han anser for bedre dækkende end det amerikanske forsøg på en ordret oversættelse til Lucky Per. De første syv kapitler kan læses her på netstedet, men af hensyn til forlagsforhandlinger vil resten af oversættelsen ikke blive lagt op. Larkins oversættelse er naturligvis i konkurrence med Lebowitz' i USA allerede udgivne oversættelse af Lucky Per, og det er nu muligt at sammenligne arten og kvaliteten af de to oversættelser. Om ikke før og andet vil Larkins oversættelse blive udgivet som e-bog 1. januar 2014, den dato copyrighten på Pontoppidans forfatterskab udløber. Indtil da har www.henrikpontoppidan.dk kun rettigheder til at publicere oversættelsen her på netstedet.

Paul Larkin er en fremtrædende oversætter af bl.a. Henrik Ibsen og Asger Jorn og er nu ved at oversætte Klaus Rifbjergs Den kroniske uskyld. Netstedets redaktør Flemming Behrendt har gennem hele arbejdet med A Fortunate Man været Paul Larkins historisk-litterære konsulent, og vi anser resultatet af vores arbejde for at have en høj kvalitet og lader det gerne komme an på en prøve!

Samtidig har forlaget Viatone genudgivet Dan Schlossers noget tørre og klangløse oplæsning fra 2009 af 1918-udgaven af Lykke-Per. En lille prøve kan høres her.

FB

Pontoppidan som 70-årig

I Det Kongelige Biblioteks billedsamling ligger et tryk af et udateret portræt af Pontoppidan og uden angivet fotografnavn. Fotografiet findes også gengivet i Svendborg Avis 22.7.1927, to dage før Pontoppidans 70 års fødselsdag. Avisen oplyser at billedet er det nyeste af forfatteren og at det er optaget i Svendborg. Det Kongelige Bibliotek har også et sort/hvidt fotografi af et maleri af H.C. Bärenholdt (1890-1976) hvis tilblivelsesår og nuværende hjemsted ikke er bekendt. Maleriet er helt tydeligt gjort efter fotografiet, men har et større "rum" end de kendte beskæringer af fotografiet viser. Enhver oplysning der kan hjælpe til at finde frem maleriet, vi blive modtaget med taknemmelighed.

FB

HP 1927 HP 1927 signatur Bährenholdt

Billedet er i avistrykket i meget dårlig stand, og er her retoucheret i Photoshop.

Det trykte portræt med autograf som ligger i KBs billedsamling.

Bährenholdts portræt der efterlyses.

Vi ønsker alle brugere en god sommer.

25. juni 2012.
Flemming Behrendt
Henrik Loft Nielsen