Henrik Pontoppidan til Martin Andersen Nexø
Sendt fra Holmegårdsvej 2, Charlottenlund. 28. juli 1942

en Tysker her for nylig

28de Juli 42. Holmegårdsvej 2
Charlottenlund1

Kære Andersen-Nexø!

Tak for den Fødselsdagshilsen, hvormed De glædede mig. Da jeg sidst hørte om Dem, var De hjemme i Stenløse og holdt Fødselsdag med gode Venner. Den Gang var jeg Patient og måtte holde mig inde. Nu er De syg, og jeg har været i Stand til at samle Børn, Børnebørn og Oldebørn om mig på Fødselsdagen. Sådan går det i vor Alder. Vore Dårligheder tumler lunefuldt med os. Men De har dog måttet søge til Hospital og er altså slemmest angreben. Det gør mig ondt for Dem. De har haft så mange Genvordigheder i den senere Tid. Jeg har følt med Dem og skammet mig over mine Landsmænd. Men Oprejsningen må vel snart komme for os allesammen. En Tysker, der var her for nylig, forsikrede det i hvert Fald. I Længden kan en Tilstand som den nuværende jo heller ikke vedvare.

Men foreløbig mine gode Ønsker for Deres Helbred. Det er næsten det vigtigste, ikke mindst 2 for Dem. De har i Modsætning til mig endnu meget at udrette. Og alt godt for Deres Hjem, hils Deres Hustru og hils Ditte, der også var så elskværdig at sende mig en Fødselsdagshilsen.

Deres hengivne
H. Pontoppidan

 
[1] Vedlagt konvolut adresseret til "Forfatteren / Hr. Andersen-Nexø / f.T. St. Josefs Hospital / Griffenfeldtsgade 44 / N". Poststemplet "Charlottenlund 28 JULI 1942; 1700". tilbage