Henrik Pontoppidan til Inger Holt
Sendt fra Holmegårdsvej 2, Charlottenlund. 13. november 1939

denne Gave fra Naturens Hånd


13.11.39.
Holmegårdsvej 2.
Charlottenlund.

Kære Fru Cavallin!

Jeg er rigtignok Patient for Tiden og må hverken læse eller skrive; men jeg kan ikke lade være med at sende Dem min Tak og i al Korthed fortælle Dem, hvor glad jeg blev for Deres Brev1 og for, at De til Trods for alt det store og betydningsfulde, De i den senere Tid har oplevet, alligevel har erindret mig, ja ovenikøbet tænkt på mig med så megen Venlighed. Imorgen er det Deres lille Drengs Årsdag2. Jeg benytter Lejligheden til at sende Dem en Genhilsen og bringe Dem min Lykønskning i Anledning af denne Gave fra Naturens Hånd. Som en Solstråle virker jo sådanne Småfyre i et Hjem, ikke mindst i en så sørgelig Tid som den nuværende. Man glæder sig over dem også på Grund af deres lykkelige Uvidenhed om alt det fæle, der foregår omkring i Verden, og man kan kun ønske for dem, at denne Uskyldighedstilstand må vedvare, indtil Verden er bleven en anden og Menneskene mindre bestialske. Der profeteres jo rigtignok om en ny Trediveårskrig. Men lad os håbe, at Profeterne 2 ikke får Ret.

Mine bedste Ønsker for Dem, kære Fru Cavallin, og for Deres svenske Hjem. Jeg vil tilstå, at mine Forestillinger om Østersund hidtil har været lidt mangelfulde. For at orientere mig måtte jeg slå efter i mit Konversationsleksikon. Men nu véd jeg god Besked; og forresten – med Mand og Barn kan der leves lykkeligt i et Musehul.

Endnu en Gang Tak for Brevet og alle gode Ønsker fra

Deres hengivne
H. Pontoppidan.

 
[1] Brev: kendes ikke. tilbage
[2] Årsdag: Hans Clemens Caesarius Cavallin, født 14.11.1938 i Østersund. Inger Cavallin, født 10.5.1901, fik seks børn, alle drenge, frem til 1946. tilbage