Henrik Pontoppidan til Vilh. Andersen
Sendt fra Holmegårdsvej 2, Charlottenlund. 15. oktober 1938

H.C. Andersens eventyrdigtning


15 Oktb. 38.
Holmegårdsvej 2.
Chl.

Kære Prof. Vilh. Andersen!

Jeg vilde have skrevet et ordentligt Fødselsdagsbrev til Dem; men et Par Besøgende har lagt Beslag på mig, og nu må jeg nøjes med i al Korthed at sende Dem en Hilsen til Dagen imorgen med Lykønskning og Tak for godt Venskab i det forløbne År. Desuden min Tak for den værdifulde Bog1, De nylig glædede mig med. Jeg kan vel ikke sige Ja og Amen til alt, hvad der står i den; men den har – i Modsætning til det meste andet, jeg i den senere Tid har læst – været mig en oplivende Lekture, som jeg Ark for Ark har studeret med varigt Udbytte. Således straks fra Bogens allerførste Side, hvor De nævner Erik af Pommern, har De med et Par Bemærkninger korrigeret mit Syn på denne Konge, hvem en eller anden – er det måske Ingemann – en Gang må have givet mig et forvansket Billede. Deres små Skildringer omkring H.C. Andersens Eventyr har jeg√ ikke i samme Grad 2 kunnet bifalde. Men jeg har det nu en Gang sådan med den store Mand, at jeg ikke rigtig kan forlige mig med, at han gjorde Eventyrdigtningen, Krønikepoesien, væsentlig til en Underholdning for Børn og barnlige Sjæle. Det er jo ikke heller netop i den Retning, vi Danske har haft det fornødent at blive stimuleret.

Imorgen, på Fødselsdagen, vil min Datter fra Horsens forhåbentlig være med til at drikke på Deres Velgående her i Holmegården. Hun har i hvert Fald meldt sin Ankomst; men Vejret er jo upålideligt i disse Dage, så det er jo muligt, hun svigter. Selv vil De velsagtens sidde omgivet af Deres Nærmeste enten i Fredensborg eller andet Sted og have det rart. Vi vil i Tankerne alle være hos Dem. Skål!

Deres hengivne
H. Pontoppidan

 
[1] Bog: Landsmandskab, der udkom 1938. Bogen indeholder et udvalg af VAs taler siden 1928. Den begynder med talen ved indvielsen af riddersalen på Kronborg 30.6.1929. H.C.Andersen-skildringerne er fra radioforedrag 1930-35, bl. a. skoleudsendelser. tilbage