Henrik Pontoppidan til Hans Broby Pontoppidan
Sendt fra Motala. 18. marts 1891 (eller 25. marts)

aldrig set nogen Trolde

[påtegnet:] 1890 Motala.
Onsdag. [18.3.1891 (eller 25.3.)1]

Kære Hansemand!

I Dag skal du have et lille Brev. Moder har nemlig skrevet til mig, at du endnu kan have sådan nogle slemme Drømme om Trolde og stygge Dyr, og nu vil jeg da sige dig, at du skal aldrig være bange, for der findes ingen Trolde i hele Verden, og ingen Dyr, som vil gøre dig Fortræd. Nu har jeg rejst omkring i mange Lande – men endnu har jeg aldrig set nogen Trolde. Det er ikke andet end noget, som de tegner i Bøgerne for at man kan have noget at le af. Lad mig nu se, at du 2 ikke√ længer er bange for den Slags Ting, min Dreng; men sover godt og roligt.

Hils nu Moder og Johanne mange Gange fra mig, og sig Moder Tak for Breve. Sig hende også, at hun endnu må være meget forsigtig, især i denne Kulde, og at hun forhåbentlig ikke tager med til Morbroder Niels' Bryllup2, da hun ganske sikkert ikke vil kunne tåle det endnu. Det er rigtignok sandt, at der endnu er nogen Tid dertil; men før hun har været på Landet, bliver hun dog ikke helt rask. Troer du ikke også, Hans?

Her er en slem Vinter; i Dag har vi forrygende Snestorm. 3 Men jeg har det godt og er flittig hele Dagen. Jeg skriver endnu på den Bog, som Johanne skal have; og når den er færdig, skal jeg nok skrive en til dig.

Hav det nu godt allesammen, og lad mig rigtig ofte høre lidt fra jer. Når det bliver Sommer, kommer jeg hjem igen; måske varer det ikke så længe.

Mange Hilsner til jer alle

fra
Fa'er.

 
[1] brevet må være skrevet efter at HP ca. 10.-12.3.1891 ankom til Motala, og i god tid inden morbror Niels' bryllup 12.4.1891. HP skrev andre breve fra Motala, men de er alle udaterede. tilbage
[2] Morbroder Niels' Bryllup: murersvend Niels Peter Hansen, f. 1861 i Østby, blev gift 12.4.1891 i København (Matthæus sogn) med Anna Christine Larsen, datter af indsidder og fisker Hans Larsen og hustru Marie Pedersen i Sønderby. Hans Larsen var i 1891 værtshusholder i København, Lille Istedgade 5. tilbage