F.J. Billeskov Jansen til Knut Ahnlund
Sendt fra København. 29. november 1949

meget svære Problemer

Frydendalsvej 20
Hortensiavej 8
København V.
d. 29.11.49

Hr. fil. mag. Knut Ahnlund, Stockholm.

I Anledning af Deres Brev af 26. ds. skal jeg oplyse, at der saavidt jeg véd ikke er nogen dansk Forsker, der i Øjeblikket forbereder en Afhandling om Bang, Pontoppidan eller Gjellerup. Om de tre Forfatterskaber vil jeg ellers bemærke

Herman Bangs egner sig jo for den intime, indtrængende æstetiske – da han trak ethvert Lys paa sig, som H. C. Andersens. Meget dygtigt er leveret i Ulrich Lauterbach: Herman Bang, Studien zum dän. Impressionismus, Breslau 1937 og i Møller Kristensens Æstet. Stud. i da. Fiktionsprosa 1870-1900, 1938.

Henrik Pontoppidans Forfatterskab frembyder meget svære Problemer i æstet.-psykol. Henseende: Ironi, Tvesynet, osv. Særlig givende 2 er Studiet af Varianterne mellem Udgaverne, Rettelserne fx i Lykke-Per.

Karl Gjellerup er jo ikke saa original som de to andre, men et udmærket Studieobjekt til komparativ Udforskning (Buchreitz1 i Edda, Sorainen2 i Orbis Litterarum). Man vilde i Danmark med Glæde hilse en stor Undersøgelse af Gjellerups Forfatterskab, med Analyse af Værkerne og Redegørelse for deres Tilblivelse og Forudsætninger. Adskilligt Haandskriftmateriale findes i kgl. Bibl. (Lauritz Nielsen, Kat. over da. o. no. Digteres Originalmss. i kgl. Bibl., S. 114-115).

Skulde jeg selv√ nævne en Opgave, vilde det være af en hel anden Karakter, nemlig en Oversigt over og Vurdering af den svenske Oversættelseslitteratur fra Dansk inden for et eller andet Tidsrum, en Undersøgelse i litterær Smag og Stil.

Hvis Deres Studier fører Dem til København, haaber jeg De vil opsøge mig. Jeg beder Dem hilse Prof. Henry Olsson paa det bedste fra mig. Mange Tak for den smukke lille Bog.

Deres forbundne
F. J. Billeskov Jansen

 
[1] Buchreitz: Georg Buchreitz: "Europæiske paavirkninger paa Karl Gjellerups forfatterskab til 1900" i: Edda, 1930, s. 400-433. tilbage
[2] Sorainen: Kalle Sorainen: "Gjellerup och Høffding" i: Orbis litterarum, 1949, s. 115-132. tilbage
['1] Korrespondancen er breve med begge dette brevs personer som enten modtager eller afsender. Eksempelvis udgør brevene imellem Henrik Pontoppidan og Georg Brandes en korrespondance. tilbage