Portrætbuste

Af Curt Frandsen. Uden for Helligåndshuset i Randers. Afsløret 18.8.1979.

I 1969 blev Th. Steins Blicherbuste flyttet til Helligåndshuset. Hermed var et første skridt taget til at bruge denne historiske bygning som baggrund for buster af byens store sønner. Med Curt Frandsens Pontoppidanbuste fra 1979 var man bevidst søgt ind på en klassisk tradition, der går tilbage til de gamle romere. Romerne havde et begreb, som kaldtes genius loci. Ved at anbringe portrætbuster af de store afdøde på offentlige pladser, gav man de pågældende steder deres ånd. Busterækker af denne type kendes herhjemme bedst fra de tre københavnske eksempler fra Universitetet, Frue Kirke og Glyptoteket. Der er grund til at minde om det jyske pantheon foran Mølleparkens bibliotek i Århus. Randers Statsskoles 5 buster er endelig et godt lokalt eksempel. På statsskolen fik Pontoppidan sin første udendørs mindebuste, og hans indsats for Randers er anført under skolebusten.

Curt Frandsens buste fra 1979 blev bestilt og rejst på Houmedeforeningens initiativ. Den blev afsløret i festugen i Randers 18.8.1979. Bronzebusten er opstillet på en svær ”kapitæl” fra Sct. Clemens Kirkes tomt. Denne kirke lå i middelalderen ikke langt fra Helligåndshuset. Som ”søjle” er brugt 2 gamle granitkantsten anbragt på højkant. Digterens navn og data er indhugget i kantstenene.

Billedhuggeren Curt Frandsen er født i Uggelhuse ved Randers. Han blev udlært ved billedskærer Johs. Pedersen og gik på Teknisk Skole. Efter læretiden tog han til København, hvor han kort tid efter blev optaget på Kunstakademiet. Som lærere fik han Johs. Bjerg og Utzon-Frank. Siden har han bl.a. arbejdet på Hjorts keramiske fabrik, og nogle år var han i England. Nu bor han på Djursland. Kunstneren har fortalt, at det ikke mindst var Henrik Pontoppidans selvbiografiske digt fra erindringsbogen ”Hamskifte” 1936, der gav ham den endelige inspiration til udformningen. Han har endvidere benyttet sig af en række portrætgengivelser, især fotografier i Randers Lokalhistoriske Arkivs samlinger.

Signatur: CF-79

Støbt af bronzestøber Leif Jensen, København.