Flemming Behrendt 80 år!

Kære Flemming

Ved din seneste runde fødselsdag holdt jeg en tale for dig og i den fik jeg sagt en del ting som ikke har ændret sig: Derfor tillader jeg mig at genbruge dele af talen og understreger derved bæredygtigheden i dit virke:

Din enorme viden deler du generøst ud af, dine synspunkter og holdninger bliver luftet ved de efterhånden utallige møder og sammenkomster om Pontoppidan som du fik sat i gang. For du fik jo stiftet selskabet og ikke mindst skabt det netsted som er helt enestående i dansk litteraturformidling; selskabet blev stedet for læsning og diskussion af Pontoppidan. Og hele tiden med Flemming Behrendt som primus motor. Ikke som formand for selskabet, men som – den grå eminence. Men det er vigtigt at understrege at du er det på den gode måde. Eminent er "den der rager frem", og du gør det ikke skjult eller gråt, nej du går lige til sagen og sætter tingene på plads. Undertiden sådan at vi i selskabet ikke bare taler om eksperten Flemming Behrendt, men også kan finde på at omtale dig som "Pontoppidan-politiet" – men på den kærlige måde der modsvarer den ydmyghed og respekt for sagen som dine udspil og indspark altid har.

Og nu her i 2019 sammenfaldende med din 80-årsdag er dit livsværk her: biografiEN som bliver præsenteret på årets sommermøde.

Behovet for en biografi har været længe tilstede, for Pontoppidan holdt kortene tæt til kroppen, og privatmanden har været svær at få hold på. Flemmings biografi bliver den første der virkelig får fortalt historien om manden bag værket og får kastet lys over forholdet mellem Dichtung und Wahrheit. Storm P. har en flue hvor en foredragsholder på ægte storm p'sk vis på talerstolen siger: "Om denne digter ved man overhovedet intet – man har kun hans værker". Det kan man sige om Pontoppidan, så hvis man skal fortælle historien om Henrik Pontoppidan skal man have Flemming Behrendts litteraturhistoriske detektiv-gen. Du kommer ned i og ud i de mest forrygende detaljer og måske blindgyder, men det skal jo undersøges, skal det: var den præst der afløste præsten i Skuldelev, måske hemmeligt forelsket i en yngre søster til kusinen til Henrik Pontoppidans første kone? Vi ved det ikke. Ikke før Flemming har været der. Og der skal nok være en og anden nykritisk orienteret læser der mener at det vel heller ikke er værd at undersøge. Men det kommer an på. Min egen erfaring er at den biografiske tilgang kan være en endog særdeles farbar og givende vej ind i værkerne, hvis man bare holder hovedet koldt og ved hvad man gør. Og det gør Flemming. Du ved hvad du gør – og du gør det grundigt, generøst og givende.

Og det vil vi gerne her 10 år efter 70-årsdagen takke dig for. Og vi vil gøre det ved at give dig en gave der henviser til dit næsten symbiotiske forhold til Pontoppidan. Og hvis man ikke tror på sammenfald så hør her:

I 1857 skete der mange ting i Danmark. En herboende franskmand François Petitgas åbnede sin hatteforetning i Købmagergade. Her kunne byens gentlemen få det sidste nye i hovedbeklædning. H.C. Andersen kunne således være med på noderne med en hat fra M. Petitgas. Hans hatte vandt guldmedalje på Verdensudstillingen i år 1900.

Og sammenfaldet? det har du selvfølgelig spottet!?

For i selve Petitgas' hattebutiks åbningsår, 1857, fødtes Henrik Pontoppidan.

Derfor skal du selvfølgelig have en hat fra M. Petitgas. Med al den symbolik man kan trække op af hatten: Du sætter din hat som du vil! Du er kun høj i hatten når det gælder viden om Pontoppidan, men overhovedet karl for din hat. Og så er det en synlig hilsen til den kække, frække, men som oftest venlige Henrik Pontoppidan.

Ancher-portræt 1883

Men hatten skal også markere at vi i bestyrelsen har besluttet at hædre dig ved at gøre dig til selskabets første æresmedlem:

PONTOPPIDAN SELSKABET

UDNÆVNER HERVED MED TAKNEMMELIGHED

FLEMMING BEHRENDT

TIL

ÆRESMEDLEM

FOR STIFTELSE AF SELSKABET,

SIN UTRÆTTELIGE FORSKNING I PONTOPPIDANS
LIV OG VÆRK

SAMT
SIN ALTID BEREDVILLIGE HJÆLPSOMHED
I SELSKABETS TJENESTE

Johan Rosdahl, 13. maj 2019

*

Esther Kielberg overrakte herefter hatten til Flemming Behrendt under fremsigelsen af dette digt:

Til Pontoppidan Selskabets stifter
Flemming Behrendt
i anledning af hans 80-års fødselsdag 23. maj 2019

Hvem er vel kyndigst,
hvem er mest sprænglærd i
Danmark, vort land,
i hvert fald når det særlig
gælder vor helt
Pontoppidan? Ihærdigt
har Flemming Behrendt
forsket, skrevet færdig
boGEN om ham, hen-
givent og troværdigt
så:
Den bære kronen,
som er kronen værdig

Hjerteligt tillykke fra Selskabets medlemmer!

Flemming med hat